Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Ученые РФ создали тест для обнаружения яда в хлопковом масле

Научные сотрудники Новосибирского государственного университета разработали простой и эффективный тест для определения токсичного госсипола в продуктах питания. 

Научные сотрудники Новосибирского государственного университета разработали простой и эффективный тест для определения токсичного госсипола в продуктах питания. 

Хлопчатник имеет ядовитое вещество для защиты от вредителей и УФ-излучения. Получаемые из растения продукты могут сохранить вредную для организма человека концентрацию госсипола, определить которую возможно лишь лабораторным оборудованием.

Разработанный экспресс-тест находит соединение с помощью полимеров на основе тербия. Металл светится в ответ на облучение, а госсипол поглощает часть энергии, которая необходима для свечения. По свойствам свечения специалисты могут определить наличие и концентрацию вредного вещества в продукте.

По словам российских ученых, чувствительность нового теста превосходит аналоги в 5 раз. Нет сомнений, что в скором времени тестовая система выйдет на рынок проверки продуктов, передает Газета.Ru.